Blog

Kerti Faház Építése

2020.10.04 13:30
Kerti Faház Építése

Kerti faház építése házilag - az alaptól a tetőig

Kerti faház építése szerszámtárolásra

Az utolsó őszi kerti munkák befejezésével tavaszig nincs szükség a kerti szerszámok többségére. Az eszközök és a kerti kisgépek hosszú élettartamát nemcsak a rendszeres karbantartással, de a megfelelő, száraz, fedett helyen történő tárolásukkal is biztosítjuk. Garázs, pince vagy egyéb sufni híján egy kerti fészer is tökéletes megoldás lehet erre. A kerti szerszámtároló építése házilag valójában nem bonyolult, de némi tájékozódást és tervezést igényel.

 

 

Kerti faház építése házilag

 A fa természetes megjelenése miatt az egyik legkedveltebb alapanyag. Kiváló hőszigetelő képessége mellett nagyon ellenálló és változatos megjelenésű anyagról van szó. A faház tartóssága miatt alapanyagának keményfát válasszon. A tölgyfa, a bükkfa és az akácfa kifejezetten erős és szívós fajták, ezért a legalkalmasabbak erre a célra. Elterjedtek még a fenyőfa házak, amelyek megfelelő kezelés mellett évtizedekig szintén ellenállóak maradhatnak.

  1. Előkészületek és tervezés

 Első és legfontosabb feladat a szerszámoskamra helyének kijelölése. Itt több szempontot is figyelembe kell venni, egyrészt, hogy betöltse a kívánt funkcióját, azaz a tárolni való eszközök mind beférjenek. Ha lehetősége van nagyobb fészerben gondolkodni, akkor a kerti bútorok, a gyerekjátékok, a mobilgrill és a nyári gumik is bepakolhatóak egy közel 4 négyzetméteres szerszámosba.

A kerti tároló építése előtt gondolja át azt is, hogy miket szeretne elhelyezni az építményben, ennek megfelelően az ajtó szélességét is úgy mérje fel, hogy az asztal, a robogó vagy a fűnyíró traktor méreteit vegye figyelembe.

A szerszámtárolót elhelyezésénél lényeges továbbá, hogy körbejárható legyen a karbantartás, az átfestés és a szellőzés miatt is.

  • A faanyag kezelése és festése

 Bármilyen faanyaggal is dolgozik, ahhoz, hogy időtálló legyen a szerkezet, a megfelelő védelemről gondoskodni kell. Ezért gombaölővel favédővel, alapozóval, majd két réteg vizesbázisú vékonylazúr festékkel fesse le, hogy lélegezni tudjon a fa.

Tipp: A lenolaj kencével kezelt felület nem szívja magába a levegő nedvességét. A környezeti hatások ellen a fapác is plusz védelmet nyújt.

 A fa tároló szerkezetének építése

 A fa tároló építése - mint minden ház és építmény – az erős alapokon nyugszik, ezért olyan helyre célszerű kialakítani, ahol már meglévő beton vagy térköves alappal rendelkezik. Megfelelő alapozás nélkül megsüllyed az épület. Ha füves kertje van, akkor kerüljön cölöp alapra a szerszámos, hogy a talaj nedvessége ne tegye tönkre.

 A váz megépítése utána az oldalfalak beborítása következik, amihez használhat hulladékfát, gyalult deszkát, OSB lapot, lambériát vagy esetleg kevésbé tartós pozdorját. A faanyag kimérése után körfűrésszel szabja ki a megfelelő méreteket.

Szigetelni nem szükséges a szerszámkamrát, de ha emellett dönt, akkor szendvics szerkezetben készüljön, - azaz két réteg közé kerüljön a szigetelőanyag.

Érdemes a megfelelő szellőzésről is gondoskodni és legalább egy ablakot kivágni dekopírfűrésszel.

  • Tetőszerkezet

 Utolsó mozzanatként kerüljön fel az időtálló tetőszerkezet. A legszebb, de egyik legköltségesebb lehetőség a bitumenes zsindely. Amennyiben olcsóbb megoldást szeretne, akkor a hullámlemez is tökéletes opció a kerti fészer házilag történő befedésére. Ha az ablakot megspórólná, akkor választhat üvegszálas hullámos műanyag tetőt is, így világos lesz a tárolója.

 https://www.youtube.com/watch?v=bEbSjEjjGVw&ab_channel=KrisztianNagy

Miből készülhet még szerszámkamra? - kerti szerszám tárolási és tároló ötletek

A fa kerti tároló természetes anyagánál fogva jól illik a kert hangulatába, de számos más alapanyagból is barkácsolhat tartós szerszámfészert az udvarra. Az építmény készülhet bontott téglából is, ez esetben feltétlenül szükséges a betonalap, alapozás nélkül ugyanis megrogyhat, megdőlhet és meg is süllyedhet a házikó. Olcsó, egyszerű és tartós a kerti tároló építése lindab lemezből is.

Ha fontos, hogy a kerti kisház szigetelt legyen, akkor szenvicspanelből is összeállíthatja sajátkezűleg az udvari tárolót. 

https://www.youtube.com/watch?v=xreosrPm2jg&t=498s&ab_channel=GreenCottageDIY