Blog

Kerti grill tervek – füstös hangulat 5 változatban

2020.06.06 12:22
Kerti grill tervek – füstös hangulat 5 változatban

 

Izzó faszén, ütős BBQ illat, felszisszenő hűtött sör, szalmakalap, nyugodt hátradőlés, feltett lábak, betoppanó barátok. Ezért a hamisítatlan nyári hangulatért számoljuk vissza télen a perceket. Nincs ember a Földön, akit ne hozna lázba a grillezés. Mindegy, hogy szaftos hús, grillkolbász vagy idény zöldségek kerülnek a rácsra, a végeredmény az a verhetetlen tűzön sült ízvilág, amit a konyhában képtelenség leutánozni.

Mostanra nemhogy összefutott a nyál szájában, de gondolom Ön is azonnal szeretne otthonra egy sajátgrillsarkot.A húst már pácolhatja is, mert olyan egyszerű és olcsó kerti grill terveket mutatok meg, amivel akár már holnap felavathatja a saját – nem boltban vásárolt! - sütödéjét.

Előkészültek

Első lépésként mérje fel mekkora építmény fog elférni a kertjében. Gondolkodhat grillezőben, de kerti konyha komplexumban is, ahol a kemence és a bográcsozó is elfér.

A hely kiválasztásakor vegye figyelembe a szomszédokat, ne építse ablak alá, vagy olyan közelségbe, ahol a füst zavaró lehet. Ezért érdemes a hátsókertbe tervezni a sütögetőt, úgy, hogy a szakács ne legyen túl távol az asztaltársaságtól, de a grillsütő körül legyen 1,5 méteres szabad tér is.

A felhasznált építőanyag tűzálló legyen, erre ideális a bontott tégla, az építési kő, és bármilyen vasból készült megfelelő méretű tárgy. Ezek mindegyike olcsó, könnyen beszerezhető, sőt a legköltséghatékonyabb, ha építkezésből megmaradt anyagokkal dolgozik. 

A formavilágot tekintve a rendelkezésre álló hely adottságainak és a praktikusság függvényében engedje szabadjára a fantáziáját.

 

Kerti grillsütőötletek

Téglából vagy kőből rakott

A kerti grill bontott téglából az igazi, de termés - vagy betonkőből is ugyanolyan jól funkcionál a végeredmény. Legegyszerűbben kör vagy négyzetalakbanérdemeskirakni. A 40-60 cm-es magasságú építmény tetejére egy lerakó vagy ülő peremről is gondoskodjon.

Többszintes épített

Hasonló alapanyagokból dolgozhat, de a kötőanyag ennél a típusnál már elengedhetetlen. A 90 cm-es átlagmagasság sokkal kényelmesebbé teszi a kültéri grillezést. Egyszerre nagyobb adag étel is elkészíthető az „emeletek”, azaz a rostélyok számától (2-3) függően. A tüzelés fával vagy - ha került rá széntartó rács és hamutálca -, faszénnel is üzemeltethető.

Kerti grill felniből

Pofonegyszerű és ötletes a felnis verzió, amiből egy darabra lesz szüksége, ha sütni szeretne, és kettőre, ha bográcsozna is majd rajta. Így lesz az udvaron hánykolódó régi autó felniből mobil grillsütő. Nagy előnye, hogy akár a teraszon is használhatja, mert nem marad nyoma a tüzelésnek.

Amerikai barbecue hordó

Az újrahasznosítás jegyében a semmire nem használt, de sok helyet foglaló olajos hordó végre értelmét nyeri.Akármit tárolt benne korábban, a belsejét minden esetben égesse ki az első használat előtt. A fektetett hordó alá derékmagasságban stabil lábakat is gyártson. Némi átalakítás utánötleteskerti grillt hordóból is készíthetsajátkezűleg.

Grillezés sparhelten

Kell annál autentikusabb ötlet a kertbe, mint a nagymam sparheltje? Garantáltan mindenki a csodájára jár egy ilyen eredeti szépségű tűzhelynek. A füstös ízeket pedig már csak aképzeletére bízom.        

Képek forrása: Pinterest