Blog

Ezekre a kerti szerszámokra lesz szüksége a nyár végén

2019.08.28 21:39

Bár még javában tart a kánikula, augusztusban már érezhetően rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak az éjszakák. Épp ezért talán jobb időben felkészülni a nagy őszi munkálatokra és még egy kicsit meghúzni a nyár végi kerti foglalatosságokat. 

 

Cikkünkben bemutatjuk, melyek azok a kerti szerszámok, amelyek jó, ha kéznél vannak, illetve azt is, mi az, amivel felkészíthetjük kertünket az elkövetkezendő őszi hónapokra.

 

Érdemes figyelmet fordítani az öntözésre

A nyár elmaradhatatlan “kelléke” a késő délutáni locsolás. Aranyszabály ugyanis, hogy napközben a forróságban, egyenesen tilos a növények öntözése.

 

Amennyiben locsolócsövet használunk, úgy fák, virágok esetén a fejet érdemes erősebb sugárra állítani, hiszen így nem csupán elég vizet, de oxigént is juttatunk a növény gyökeréhez.


A gyepet érdemes hetente legalább kétszer alaposan eláztatni. Ehhez a csepegtetéses módszer a legjobb megoldás, illetve remek opció az egyszerű forgófejek hadrendbe állítása is. A lényeg, hogy kisebb adagokban juttassuk el a vizet a fűbe.

Kerti szerszámok veteményezéshez

Gyakori tévhit az, hogy nyáron nem lehet veteményezni, pedig kis túlzással - természetesen a téli hónapokon kívül - bármikor ültethetünk. 

 

Kisebb veteményesek esetében ideális lehet egy multifunkcionálisabb megoldás is, vagyis egy ültetőkapa, villával kombinálva. Az ültetés során arra azonban már érdemes odafigyelni, hogy augusztusban már inkább áttelelő-, és évelő növényeket érdemes vetni. 

 

Ilyenek például a  sóska, a saláta és a kapor. Ha pedig a gyerekek is szeretnének besegíteni a “hadműveletbe”, akkor biztosítsunk számukra is megfelelő felszerelést. Így a gyermek már idejekorán megtanulhatja azt, hogyan kell bánni a növényekkel és a kerti szerszámokkal.

Mit metsszünk nyáron?

A nyár (különösen a július vége, illetve az augusztus) a leginkább alkalmas évszak a gyümölcsfák metszésére. Ilyenkor a körte-, alma-, cseresznye-, és szilvafák esetében ügyeljünk arra, hogy megfelelően visszemetsszük a vadhajtásokat, illetve az oldalágakat is, hogy a fa minél inkább "szellős" legyen. (A gyümölcsfák metszésének rejtelmeiről bővebben a greengazda oldalán olvashat részletesebben.)

 

A nehezen hozzáférhető, magasabban kinyúló oldalágak esetében szükség lehet ágvágó ollóra is. Ebben az esetben érdemes odafigyelni arra, hogy egy tapadás-, és rozsdamentes terméket válasszunk, hiszen hosszabb életű mint a sima, hagyományos társai. 

 

A hosszútávú használhatóságát leginkább annak tulajdonságának köszönheti, hogy a teflonbevonat miatt a fém nem (vagy nehezebben) oxidálódik, így kevésbé hajlamos a rozsdásodásra.

Érdemes komposztálni?

A háztartási hulladék egy része (egyes kutatások szerint mintegy egyharmada!) felhasználható lenne komposztként. Ez azt jelenti, hogy mintegy 300 kilogramm hulladékból 100 kilogrammnak nem kellene a kukában végeznie és ennyivel is óvjuk a környezetünket.

 

Komposztanyagként bármilyen zöldhulladék felhasználható, például banánhéj, burgonyahéj, illetve a maradék zöldségek, és gyümölcsök is. Ezeket egy tárolóba, vagy komposztládába helyezve kiváló trágyát készíthetünk, amelyet aztán felhasználhatunk az őszi trágyázás során.

 

A rövid válasz tehát az, hogy mindenképp megéri komposztálni annak, akinek lehetősége van rá, és fel tudja használni, hiszen ezzel nem csak pénzt spórolhatunk, de az ökológiai lábnyomunkat is csökkentjük.

A kerti munka során fontos a kéz védelme is

A kerti szerszámok könnyen feltörhetik az ember kezét, amelyek aztán fájdalmas víz-, vagy vérhólyagokkal járhatnak. Ezek könnyen elkerülhetőek, ha egy megfelelő kesztyűvel óvjuk őket.

 

A kesztyű kiválasztása során nem csak a méretet érdemes figyelembe venni, hanem azt is, hogy milyen célterületen szeretnénk használni. A keményebb földmunkákhoz: ásáshoz, kapáláshoz célszerűbb egy keményebb darabot választani, főleg ha tudjuk, hogy a munka időben is elhúzódhat.

Összegzés

Természetesen rengeteg olyan kerti szerszám van, ami kimaradt a felsorolásból (például fűnyíró, gereblye satöbbi), azonban igyekeztünk azokat bemutatni, amelyek talán nem mindenki számára egyértelműen vannak jelen, mégis hasznos kiegészítői lehetnek a kertnek és megkönnyíthetik a zöldben végzett munkát.