Blog

Terasz építés lépésről lépésre, avagy így legyünk hobbi barkácsolók!

2019.08.02 18:28

Teraszépítés lépésről lépésre, avagy így legyünk hobbi barkácsolók!

 

Ezeken a kellemes nyáron napokon jól esik kicsit közel lenni a természethez, és megpihenni a kertben. Ehhez kiválóan alkalmas helyszín egy szépen megépített terasz, ahol munka után kikapcsolódhatunk, vendégül láthatjuk a barátainkat, napozhatunk vagy közös időt tölthetünk a családdal. 

Fontos azonban, hogy előre megtervezzük és átgondoljuk, milyen teraszt szeretnénk, hány főt szeretnénk majd vendégül látni, vagy csak pár napágynak szeretnénk helyet biztosítani? Ha ezeket a kérdéseket megválaszoltuk, el is kezdhetjük a kert legújabb elemének a megtervezését. 

Készítsünk bevásárlólistát! 

Nagyon fontos, hogy megtervezzük a teraszunk pontos méreteit, hiszen enélkül nem tudjuk megvásárolni a szükséges alapanyagokat. Így a mérettől függően az alábbiakat szükséges beszereznünk: 

 • geotextília, 
 • homok, 
 • beton járólap, 
 • padlódeszka, 
 • csavar, és ék
 • felület lesimítására alkalmas deszka és fémrúd, 
 • fa, 
 • és végül festék. 

Ezeken felül szükségünk lesz még szerszámokra is: 

 • csavarbehajtóra, 
 • dekopírfűrészre, 
 • vízmértékre, 
 • jelölőzsinórra, 
 • mérőszalagra,
 •  és lapátra a homok felhordásához. 

Kezdjük az alapoknál

Ahogy a házépítésnél, úgy a terasz  megépítésénél is annak alapzatával kell kezdenünk. Először is ki kell jelölnünk a terasz méreteit és körvonalát, amelyhez a sarokpontokban leszúrt jelölőpálcákra kikötött zsinór lehet a segítségünkre. Mérjük meg milyen magasságban helyezkedik el a teraszra vezető ajtó, és ehhez válasszuk meg a betonréteg és a padlózat vastagságát, magasságát. 

Ezek alapján tudjuk kihúzni a jelölőzsinórt. Ügyeljünk arra, hogy a terasz felülete enyhén a kert felé lejtsen, hogy egyszerűen megoldódjon a vízelvezetés kérdése. 

 

A rétegek megalkotása

Ezt követően el is kezdhetjük a beton alapjául szolgáló homokréteg lerakását, majd kiegyenlítését és letömörítését. A tömörítést végezhetjük speciális vibrációs géppel vagy szélesebb deszkalapra lépve mi is tudjuk tömöríteni a felületét. 

Ha ez megvan, egy fémrúd segítségével egyenesítsük ki a felületét, ügyelve a lejtés megtartására! Az így elkészült sima felületre geotextíliát terítsünk, ami meggátolja a gyomnövények szaporodását. Ha közben érzékelünk még felületi egyenetlenségeket, azt menet közben javítsuk. 

 

Kezdődjön a betonozás!

A folyamat izgalmas állomása következik, elkezdhetjük a betonréteg felhordását az előkészített felületre. Azonban nem kell komoly betonkeverési feladatokra gondolnunk, elegendő ha betonból már előre kiöntött járólapokat vásárolunk. Ezek fogják alátámasztani a rá kerülő fa padlózatot. 

A járólapokat helyezzük el egymástól egyenlő távolságban, körülbelül 60 centiméternyire. Ezután kezdődik az utolsó lépés, a fa elemek méretre szabása! Ehhez sem szükségesek ipari teljesítményű gépek, már egy egyszerűen használható, jó minőségű dekopírfűrésszel is dolgozhatunk! 

 

Az utolsó fázis

Első körben behelyezzük a tartó gerandaként szolgáló elemeket, keresztirányban ahhoz képest, ahogy majd a padlódeszkákat fogjuk felé helyezni. Ezután méretre kell szabjuk a terasz keretéül szolgáló faelemeket. Ez fogja adni a megfelelő támasztást a köztes elemeknek. Ha ez megvan és a megfelelő helyre raktuk, elkezdhetjük beszabni közé a padlódeszkákat. A rögzítéshez használjuk csavarbehajtót, ami nagyban megkönnyíti majd a munkánkat!

A padlódeszkák egyenletes lerakását ékekkel tudjuk segíteni. Végezetül pedig ne felejtsük el a megfelelő faápoló szerekkel kezelni a fafelületeket! Érdemes több rétegben is lefesteni a teraszunkat, hiszen ezzel nagy mértékben növeljük az élettartamát. A festékek közül többféle színből is válogathatunk, hogy könnyedén az ízlésünkre szabhassuk az elkészült teraszunkat.