A barkácstól a profi szerszámig minden megtalálható az Online-szerszám webáruházban

Hogyan építsünk madáretetőt házilag?

Hogyan építsünk madáretetőt házilag?

Kreatív barkácsötletek

Ősszel nemcsak a természet, de az emberek is felkészülnek a télre. Ezért amikor az összefüggő hótakaró leesik, a nálunk áttelelő énekesmadarak védelméről a mi feladatunk gondoskodni. Azt kevesen tudják, hogy Magyarország telelőterületet jelent a tőlünk északra fekvő, zordabb téli klímájú térségek egyes madárfajainak. 

A téli madáretetés fontossága mellett az Országos Madártani Intézet szakértői érdekes megvilágításba helyezik a dolgot. Valójában, ha nem kezdenénk el etetni a tollasokat, akkor sem pusztulnának el, délebbre vonulnánk telelni – ahogy hazánkba is a hidegebb északról érkeznek egyes fajok. A madarak etetése ugyanis 80 %-ban az emberekről szól, arról a hihetetlen élményről, hogy a kertünkből, ablakunkból vagy az erkélyről megfigyelhetjük őket a zord, szürke téli napokon. Felér bármilyen terápiával az a boldogság, ahogy ezek az apró kisállatok élettel töltik meg az alvó havas tájat.

Ezért időben készüljünk fel, hogy a telet itt töltő szárnyasok megfelelő védelemben részesüljenek. Ehhez nyújtunk most segítséget madáreleségtartó készítési és etetési ötletekkel, tippekkel és útmutatókkal. De mielőtt belevágnánk lássuk melyek azok az énekesmadár fajok, akikben gyönyörködhetünk télen is hazánkban.

Magyarországon telelő énekesmadaraink: csuszka, erdei pinty, fekete rigó, harkály, házi veréb, galamb, csíz, őszapó, zöldike, meggyvágó, széncinege, kékcinege, barátcinege, vörösbegy nagyfakopáncs, kisfakopáncs, valamint északabbról érkezik a süvöltő és a csonttollú is.

2020.09.29 19:13

Madáretető készítése gyerekekkel

A kismadarak nemcsak a felnőtteket nyűgözik le, de legnagyobb rajongójuk a gyerekek. Ezért, ha van a családban egy ügyes anyuka vagy ezermester apuka, netán tettre kész nagyszülők, akkor a család apraja-nagyjának ősszel nem is lehetne jobb közös elfoglaltságot találni, mint a „madárkonyha” közös elkészítése.  A lehetőségek tárháza szinte végtelen, a házikó készülhet pet palackból, tejesdobozból, műanyag flakonból, tejfölös vödörből, konzervesdobozból, virágcserépből, teáskannából, bögréből, farönkből, fa hulladékból, OSB lapból, de parafadugókból is.

 A legegyszerűbbektől haladunk az időtállóbb, némi szerelést igénylő házilag épített eledeltartókig, hogy mindenki találhasson a lehetőségeihez, kézügyességéhez és kertje, erkélye méreteihez megfelelőt. Bármelyiket is választja, a legkisebbeknek garantáltan jó móka lesz a közös barkácsolás, és megtapasztalják a felelősségteljes gondoskodást is. A madáretetés legfontosabb szabálya ugyanis a folyamatosság, hamarosan azt is elmondom miért. 

https://hu.pinterest.com/pin/318277898671731807/

 

Egyszerű „madárkonyha” & madármenü tippekkel

Madáretető házilag a kert már meglévő adottságaiból is kialakítható. A rönkrakás a harkályok élőhelyét utánozza a legjobban, így ha van a kertben farakásunk, ami odavonzza őket, akkor semmi dolgunk nincs, csak néhány almát kirakni a rönkökre. Fakéreg rakásunkat pedig Európa második legkisebb tollasa, a 6 grammos ökörszem fogja látogatni. A gyümölcs kihelyezése mellett nem sózott, nem füstölt szalonnabőrt is kiakaszthatunk, de a vörösbegynek és az ökörszemnek lágy eleségeket: főtt tojást és húst is tehetünk. A gyerekeket így nemcsak az etetésbe vonjuk be, de egy házi biológia óra keretében ismertethetjük meg velük a természet szépségeit.

Egy másik nagyon egyszerű eszköz nélküli lehetőség a talajetető. Azokban a kertekben, ahol nincs madarakra veszélyes házikedvenc (macska, kutya), a hófödte talajra, bokor alá szórhatunk ki magokat.

Tipp: Könnyítsük meg az állatok dolgát, és öntsünk egy vödör vizet a havas földre. A hó elolvad, a víz elszivárog a talajba, a feltűnő, sötét folt pedig odavonzza őket, hogy felcsipegethessék az eledelt.

Tálcás etető virágalátétből

A madáretetést testközelibb élménnyé is tehetjük, ha az ablakpárkányra helyezünk ki egy etetőtálcát, vagy nagyméretű virágalátétet. A párkány nélküli ablaklesnél sem akadály, hogy a meleg szobából figyelhessük meg kedvenceinket, egy falhoz rögzített fakeretes állvánnyal ez is kivitelezhető. A háztető nyújtotta fedettség miatt így az ablaketető-tálca hómentes marad.

Használaton kívüli virágalátéteket helyezhetünk el a talajra, fatuskóra, és az erkélyre is, melyeket eleségtartónak és itatónak egyaránt használhatunk. A tálca oldalára három lyukat fúrva, és az azokon átfűzött zsinegekkel fellógatva függő szárnyasetetőnek is használhatjuk. Az eledeles tálka aljára a víz és a hólé elvezetésére 2-3 vízelvezető lyukacska szükséges.

Hasznosítsa újra! - Madáretető készítése erkélyre hulladékból

Azoknak sem kell lemondania a kismadarak gondozásáról, akik panelházban laknak. Ha a „szemetelés” nem elfogadható a társasházi erkélyen, akkor az ablaketető-tálca sajnos nem a legjobb megoldás, azonban hálós magtartóba tehetünk ki dióbelet vagy kifőzött szalonnát. Az erkélyre készülhet madáretető újrahasznosított anyagból, például tejesdobozból is, bár nem strapabíró, azonban egy szezonra tökéletes.

 

Madáretető tejesdobozból lépésről-lépésre

 

https://hu.pinterest.com/pin/318277898671667956/

Ezekre lesz szüksége hozzá:

 • üres tejesdoboz
 • akrilfesték
 • fahéjrudak
 • faág
 • ragasztópisztoly
 • sniccer vagy éles kés, olló
 • filctoll

 

 1. Tervezze meg a bejáratot a doboz aljától 4-5 cm-re és rajzolja be filctollal. Ide fog majd kerülni a madáreleség.
 2. Egy éles eszközzel óvatosan vágja ki.
 3. Vágja le a kupakot, és fúrjon lyukat az akasztónak.
 4. Akrilfestékkel fesse le a dobozt, majd száradás után további minták is kerülhetnek rá, - ezt a részt nyugodtan bízza a gyerekekre, élvezni fogják!

A kis remekművek tartósak maradnak, ha akrilt használ. A krétafestéket és a temperát sajnos az eső hamar le fogja mosni. 

 1. A bejárat alá fúrjon egy lyukat és ragasztópisztoly segítségével rögzítse be a faágat. Ez lesz a bejárati lépcső, amire rászállhatnak a lakomára érkezők.
 2. A házikó tetejére egyesével felkerülhetnek a fahéjrudak, ezek lesznek a cserepek, - a ragasztópisztolyt a gyerkőcök csak felnőtt felügyelete mellett használják!
 3. Fűzze át a kötözőmadzagot és akassza ki a balkonra az újrahasznosított eledeltartót.

 

https://hu.pinterest.com/pin/318277898671731743/

Tipp: Ha a kertbe szeretné kiakasztani, válasszon szélvédett helyet, vagy fúrjon két lyukat a doboz aljára is, fűzzön át rajta egy zsineget, és kössön rá kisebb almát vagy bármilyen nehezéket, hogy nagyobb szélben ne lengedezzen.

„Kétperces” kerti- és balkonetetők újrahasznosított anyagokból

Mutatunk néhány szerelést és kézügyeséget nem igénylő, kétperc alatt kreálható madárkonyhát is. Egy hagyományos befőttesüveget fektessen az oldalára, ragasztópisztollyal rögzítsen hozzá egy fakanalat, úgy, hogy a kanál mélyedése felfelé álljon. Szalaggal kösse át az üveget, és készítsen akasztót belőle, végül töltse meg az üveget madáreleséggel. Ugyanezzel a módszerrel konzervesdobozból is elkészítheti, a lényeg, hogy rögzítsen hozzá egy faágat, rudat, bármit, amire a madárkák rászállhatnak.

https://hu.pinterest.com/pin/318277898671693824/

https://hu.pinterest.com/pin/318277898671693832/

Madáretető flakonból

Minden háztartásban kallódik néhány üres ásványvizes palack, amit szelektíven gyűjtünk. Bár sérülékenynek tűnik, lebomlási ideje mégis legalább 300 év. Ha hasznát szeretné venni az üvegeknek, akkor megmutatjuk hogyan készül egy egyszerű madáretető házilag pet palackból.

https://hu.pinterest.com/pin/318277898671720184/

Eszközök:

 • műanyag üveg
 • madzag
 • filctoll
 • forrasztó páka vagy sniccer
 1. A flakon aljától 10-15 cm-re vágjon ki egy ökölnyi nyílást.
 2. A bejárat alatt forrasztó pákával égessen ki egy akkora lyukat, amin átfér egy faág, fakanál vagy ceruza. A flakon másik oldalára égessen vagy vágjon egy kimeneti lyukat is.
 3. Kössön madzagot az üveg nyakára, a zárókupakot hagyja fent, mert ez megvédi az etetőanyagot a beázástól.
 4. Végül töltse meg az üveget a bejáratig finomságokkal.

Fellógatva függő etetőként funkcionál, ha nehezéket tesz az aljára, akkor az ablakpárkányra is állítható vagy ablakitató is lehet. Ha kíváncsi hányféleképpen alakítható még át egy vizes palack magtartóvá, vagy tejfölös vödörből, esetleg mosószeres flakonból barkácsolna eledeltartót, akkor szemezgessen ötlettárunkból a Pinteresten.

https://hu.pinterest.com/pin/318277898671731813/

https://hu.pinterest.com/pin/318277898671693862/

Fa madáretető készítése házilag – látványos és időtálló

A fából készített építmények a legstrapabíróbbak és hosszú évekig használhatjuk őket függő vagy lábon álló dúcetetőként is. Ha szívesen alkotna valami szépet, mindenképp vágjon bele, mert csak a fantáziája szabhat határt a saját kezűleg gyártott házi madárháznak, az egyszerűbbtől a díszesebb darabokig.

Bármilyen otthon fellelhető hulladékfa, rönkfa vagy OSB lap megfelelő alapanyagként szolgál. A legegyszerűbb kisház megépíthető különösebb szakértelem nélkül egy fűrész, kalapács és néhány szög segítségével. De ha mélyebben bele szeretné ásni magát a témába, akkor kedvcsinálónak az alábbi videókból meríthet ötletet, hogyan barkácsoljon fa madáretetőt házilag.

https://www.youtube.com/watch?v=lYwVf7_WVDA&t=542s&ab_channel=ManhertzGarden

https://www.youtube.com/watch?v=qajTsU5vhqE&ab_channel=Amotorosnapl%C3%B3ja

https://hu.pinterest.com/pin/318277898671693822/

Ahhoz, hogy valóban időtálló legyen a szerkezet, gondoskodjon a favédelemről a kártevők, gombák és az időjárási körülmények ellen. Utolsó simításként kültéri lazúrral vagy zománcfestékkel kezelje le a felületet.

https://hu.pinterest.com/pin/318277898671668180/

Milyen madáreleséggel töltsük meg a házi etetőket?

A Madártani Intézet dolgozói háromféle táplálékforrást ajánlanak:

 1. Magok: nem pirított, nem sózott fekete napraforgó, aprómagvak, köles, papagájeledel.

 

 1. Állati zsiradék: a cinkegombóc vagy másnéven madárpogácsa egyik hozzávalója a magas kalóriatartamú étkezési marhafaggyú.

Tipp:

Cinkegombóc készítése:

 • egy tálban napraforgót, aprómagvakat és kölest keverjen össze,
 • adjon hozzá búzalisztet és étkezési marhafaggyút, és az egészet alaposan gyúrja össze,
 • formázzon belőle alma nagyságú pogácsákat,
 • helyezze a gombócokat egyesével krumpli - vagy hagymahálóba, a háló végeit kösse össze vagy égesse el, és készítsen rá akasztót.

Száraz, esőmentes helyre vagy tűlevelűekre akassza fel, ahol a lombozat védi a hólétől.

Vagy egyszerűen csak töltsön meg magokkal (napraforgó, len, köles, búza) néhány sűrűbb szövésű hálót, és helyezze el a faágakra.

https://hu.pinterest.com/pin/318277898671693857/

Gyümölcs: télen a legolcsóbb az alma, amely víz-, vitamin- és rosttartalma egyaránt fontos a tollasok számára. A fekete rigók kedvencét egészben fel lehet szúrni a faágakra, a hibás, ütődött darabokat is nyugodtan ki lehet nekik tenni.

Ezzel a háromfajta eleséggel több, mint 60 madárfajt tudunk ellátni a téli hónapokban. Az itató kihelyezése legalább ilyen fontos. A fagyos időszakban nem forró, de meleg vizet tehetünk az itatókba, hogy minél később fagyjon be, a cseréről rendszeresen gondoskodjunk.

 

Ne etessük az énekesmadarakat: kenyérrel, kenyérmorzsával, sózott eledellel, chipssel, keksszel, kétszersülttel, popcornnal, mert ezek bél-és emésztőrendszeri gyulladást okozhatnak!

Ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba!

A madarak hamar megszokják, hogy hol jutottak élelemhez, és mivel számítanak a táplálékra, évről-évre akár hosszú utat is megtesznek, hogy visszatérjenek a stabil etetőkhöz. A kistestű, alig 5-10 grammos példányok számára a leghidegebb napokon a túlélésről szól, hogy át tudják vészelni az éjszakát. Ezért nagyon fontos, hogy a reggeli órákban elegendő táplálékhoz jussanak.

 

Benedek Elek szavaival zárva, kívánunk madárcsicsergést a kertekbe:

„Nem erdő az erdő, hogyha nincsen fája,
Szomorú, ha nincsen dalos madárkája.
Mi a kert fa nélkül? S ha nincs madár benne?
Nálok nélkül ez a világ de szomorú lenne!”

További látványos és kreatív ötletkért lapozza fel Pinterest gyűjteményünket!

https://hu.pinterest.com/erikaludvig/mad%C3%A1retet%C5%91-k%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9se-h%C3%A1zilag/

Webáruház készítés