Blog

Bitfej típusok, méretek, jellemzők - Kisokos kezdőkek
27
Okt

Bitfej típusok, méretek, gyakori problémák - Kisokos

A csavarhúzó az egyik legelterjedtebb szerszám, a legtöbb háznál és műhelyben, a leggyakoribb szerelési munkáknál előkerül. De gondoljunk csak bele: nagyjából 20 féle csavar van forgalomban, mindegyik legalább 4 féle méretben kapható, tehát legalább 80 különböző csavarfejhez illeszkedő szerszámra lenne szükség ahhoz, hogy mindig a megfelelőt használhassa. Erre nyújtanak praktikus és helytakarékos alternatívát a kézi vagy gépi cserélhető bitfejek, amik a csavarok ki-és behajtására szolgálnak, így lényegében egy csavarhúzó nyéllel mindent meg lehet oldani.

A bit készletek a hobbi felhasználók és a szakemberek munkájának megkönnyítéséhez is rendkívül egyszerű és hatékony módszert nyújtanak, bármilyen szerelési, karbantartási és építési feladat elvégzésében, minimális fizikai megterheléssel.

A csavarbehajtó készletek több tucat különböző alakú és méretű bitet és tartozékot tartalmaznak. Az alap 6-10 darabos szettek mellett az extra nagy méretűek 50-60 bitből állnak.

Kézi csavarozásnál általában a csavarhúzó nyele egyben bittartóként is funkcionál, amiben a biteket mágnesesen lehet rögzíteni. A legelterjedtebb bit típust az alakját és a befogatási méretét (1/4”) is meghatározó C6.3 kóddal jelölik.

Kerti Faház Építése
04
Okt

Kerti faház építése házilag - az alaptól a tetőig

Kerti faház építése szerszámtárolásra

Az utolsó őszi kerti munkák befejezésével tavaszig nincs szükség a kerti szerszámok többségére. Az eszközök és a kerti kisgépek hosszú élettartamát nemcsak a rendszeres karbantartással, de a megfelelő, száraz, fedett helyen történő tárolásukkal is biztosítjuk. Garázs, pince vagy egyéb sufni híján egy kerti fészer is tökéletes megoldás lehet erre. A kerti szerszámtároló építése házilag valójában nem bonyolult, de némi tájékozódást és tervezést igényel.

 

 

5+1 elengedhetetlen őszi kerti munka a téli pihenő előtt
04
Okt

A jól elvégzett őszi kerti munka a következő szezon alapja

Ezek a legfontosabb őszi munkák a kertben a sikeres tavaszi kertindításért

Az őszi hónapok változatos arcai köszönthetnek minket, a csípős reggelektől kezdve, a közel 30 fokos vénasszonyok nyaráig. Ne sirassuk a nyarat, hiszen a természet körforgásának fontos része ez az évszak is, ilyenkor érik be az egész éves kerti munka, valamint az őszi kertészkedés egyben felkészülés a sikeres kertindító tavaszi szezonra is.

Vegyük sorra, hogy melyek azok a kötelező tennivalók és izgalmas őszi munkák a kertben, amelyeket feltétlenül érdemes elvégezni az első téli fagyok előtt.

Hogyan építsünk madáretetőt házilag?
29
Szept

Kreatív barkácsötletek

Ősszel nemcsak a természet, de az emberek is felkészülnek a télre. Ezért amikor az összefüggő hótakaró leesik, a nálunk áttelelő énekesmadarak védelméről a mi feladatunk gondoskodni. Azt kevesen tudják, hogy Magyarország telelőterületet jelent a tőlünk északra fekvő, zordabb téli klímájú térségek egyes madárfajainak. 

A téli madáretetés fontossága mellett az Országos Madártani Intézet szakértői érdekes megvilágításba helyezik a dolgot. Valójában, ha nem kezdenénk el etetni a tollasokat, akkor sem pusztulnának el, délebbre vonulnánk telelni – ahogy hazánkba is a hidegebb északról érkeznek egyes fajok. A madarak etetése ugyanis 80 %-ban az emberekről szól, arról a hihetetlen élményről, hogy a kertünkből, ablakunkból vagy az erkélyről megfigyelhetjük őket a zord, szürke téli napokon. Felér bármilyen terápiával az a boldogság, ahogy ezek az apró kisállatok élettel töltik meg az alvó havas tájat.

Ezért időben készüljünk fel, hogy a telet itt töltő szárnyasok megfelelő védelemben részesüljenek. Ehhez nyújtunk most segítséget madáreleségtartó készítési és etetési ötletekkel, tippekkel és útmutatókkal. De mielőtt belevágnánk lássuk melyek azok az énekesmadár fajok, akikben gyönyörködhetünk télen is hazánkban.

Magyarországon telelő énekesmadaraink: csuszka, erdei pinty, fekete rigó, harkály, házi veréb, galamb, csíz, őszapó, zöldike, meggyvágó, széncinege, kékcinege, barátcinege, vörösbegy nagyfakopáncs, kisfakopáncs, valamint északabbról érkezik a süvöltő és a csonttollú is.

Leander gondozása
09
Szept

A mediterrán szépség - a leander gondozása és igényei nyáron

 

A leander (Nerium oleander), magyar nevén babérrózsa, a kertekben és teraszokon provance-i hangulatot idéző folyamatosan virágzó mediterrán növény. A 2,5 – 3 méter magasságot is elérő örökzöld cserjét tavasztól őszig tarthatjuk a szabadban, a téli fagyoktól azonban óvjuk, és zárt helyen teleltetjük. Ahhoz, hogy egész szezonban egészséges és gazdagon virágzó legyen, néhány dolgot be kell tartani a leander gondozása során.

A leander átültetése helyett…?
05
Aug

Nyáron a kertek egyik legcsodálatosabb dísznövénye a mediterrán országokból származó és
a meleg, déli hangulatot idéző leander. Nemcsak fantasztikus virágaival, de hatalmas
méreteivel is elkápráztatja rajongóit. Az éremnek azonban két oldala van, így a kertbarátok
számára jól ismerős a növény teleltetésével járó cipekedés is. Ahogy nő a virág, úgy nő a
teher is, ahogy az egyre nagyobb cserepet kell fel-le vinni a pincébe.

 

7+1 DIY kertépítési ötlet képekben
06
Júl

Kertje kialakításához vagy felújításához kérheti profi szakemberek segítségét és hozzá állhat sajátkezűleg is kivitelezni ötleteit. A nagyobb szabású munkafolyamatok előtt, (például a locsolórendszer vagy halastó kiépítéséhez) mindenképpen szükséges lehet egy szakértővel konzultálni. De kisebb elképzeléseit és kerti dekorját költséghatékonyan és egyszerűen házilag is megvalósíthatja.

Nyári projektjeihez inspirálódjon velünk! Képes ötlettárunkban ütős, kreatív és dizájnos elemeket gyűjtöttünk össze az otthonos hangulat megteremtéséhez.

Kerti grill tervek – füstös hangulat 5 változatban
06
Jún

 

Izzó faszén, ütős BBQ illat, felszisszenő hűtött sör, szalmakalap, nyugodt hátradőlés, feltett lábak, betoppanó barátok. Ezért a hamisítatlan nyári hangulatért számoljuk vissza télen a perceket. Nincs ember a Földön, akit ne hozna lázba a grillezés. Mindegy, hogy szaftos hús, grillkolbász vagy idény zöldségek kerülnek a rácsra, a végeredmény az a verhetetlen tűzön sült ízvilág, amit a konyhában képtelenség leutánozni.

Mostanra nemhogy összefutott a nyál szájában, de gondolom Ön is azonnal szeretne otthonra egy sajátgrillsarkot.A húst már pácolhatja is, mert olyan egyszerű és olcsó kerti grill terveket mutatok meg, amivel akár már holnap felavathatja a saját – nem boltban vásárolt! - sütödéjét.

A rózsabokor tavaszi metszése
13
Ápr

Rózsabokor metszése tavasszal

A rózsa az egyik legkedveltebb, csodálatos szépségű, illatos virág, kerti telepítésétől mégis sokan tartanak, holott egy egyszerűen kezelhető, magyarországi klímára való növényről van szó. Ahhoz, hogy minden évben megörvendeztessen minket – fajtától függően – egyszeri vagy többszöri dús virág hozammal, nagyon lényeges elvégezni a rózsabokor helyes metszését. Ehhez adunk most általános útmutató tanácsokat és tippeket hobbi kertészeknek.

Ezekre a kerti szerszámokra lesz szüksége a nyár végén
28
Aug

Bár még javában tart a kánikula, augusztusban már érezhetően rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak az éjszakák. Épp ezért talán jobb időben felkészülni a nagy őszi munkálatokra és még egy kicsit meghúzni a nyár végi kerti foglalatosságokat. 

 

Cikkünkben bemutatjuk, melyek azok a kerti szerszámok, amelyek jó, ha kéznél vannak, illetve azt is, mi az, amivel felkészíthetjük kertünket az elkövetkezendő őszi hónapokra.

 

Terasz építés lépésről lépésre, avagy így legyünk hobbi barkácsolók!
02
Aug

Teraszépítés lépésről lépésre, avagy így legyünk hobbi barkácsolók!

 

Ezeken a kellemes nyáron napokon jól esik kicsit közel lenni a természethez, és megpihenni a kertben. Ehhez kiválóan alkalmas helyszín egy szépen megépített terasz, ahol munka után kikapcsolódhatunk, vendégül láthatjuk a barátainkat, napozhatunk vagy közös időt tölthetünk a családdal. 

Fontos azonban, hogy előre megtervezzük és átgondoljuk, milyen teraszt szeretnénk, hány főt szeretnénk majd vendégül látni, vagy csak pár napágynak szeretnénk helyet biztosítani? Ha ezeket a kérdéseket megválaszoltuk, el is kezdhetjük a kert legújabb elemének a megtervezését.